Over ons "MyDumisha"

MyDumisha is onze kennelnaam. In het Afrikaans betekent het ïntense vriendschap. Want met dit geweldige ras is ons een bijzondere vriendschap gegeven.

Toen wij ons hart verloren aan de Rhodesian Ridgeback konden we ons geen voorstelling maken van wat het ras ons zou brengen. We zagen een prachtige hond waar we verliefd op werden, maar wisten toen nog niet wat voor inhoud hij ons ging geven…

Leven met honden waren we wel gewend. Vanaf 2000 kwam ons eerste hondje Sam bij ons, een jack Russel die maar liefst 19 jaar mocht worden. En we hebben onze mops Jho'tje. Zij is inmiddels 12 jaar maar loopt nog dagelijks heel stoer mee met onze ridgjes!

In 2013, toen onze kinderen wat ouder waren, verloren wij ons hart aan de Rhodesian Ridgeback. We verdiepten ons in dit ras en overwogen of het verstandig was om zo’n prachtige krachtige hond mét een eigengereid karakter aan ons gezin toe te voegen. Maar na het lezen van veel informatie en het bezoeken van verschillende fokkers groeide onze liefde voor het ras alleen maar meer. En dus kwam er een Ridgeback in ons gezin.

Mensen met een Ridgeback vertelden ons weleens verhalen. Dat ze zo leuk eigenwijs zijn en bepaalde trekjes hebben. Bij voorbeeld niet in de regen willen lopen of dat ze allerlei maniertjes uitvinden om toch bij je op schoot te kruipen... Mensen konden niet goed uitleggen hoe een Ridgeback vanzelf zijn plekje in het gezin verovert. En nu zoek ík vaak naar woorden om enigszins een voorstelling te geven van wat een Ridgeback met je doet! Het is een gevoel en een band die je krijgt met je hond, maar zoals ik nu zeg "met je vriend". Principes verdwijnen en het wordt een manier van samen leven! 

Djabaro werd geboren op 31 januari 2014. Vanaf de dekking tot aan de bevalling en tot niet-meer-kunnen-wachten, kwam hij met 8 weken oud in ons gezinnetje. Van te voren hadden wij een goede coach opgezocht om ons te begeleiden bij de start. Djabaro was vanaf het begin een zeer leergierig ventje en hij deed álles voor een koekje. Nou ja, alles…. Op nat gras wilde hij niet liggen, dat werd snel duidelijk bij de training. Hij ging snel liggen op een jas die op de grond lag en kreeg dus alsnog zijn koekje. In het vervolg namen we zijn eigen “af”-kleedje mee. Dat was dus het begin van... Ja, het leven met een Ridgeback!

Onze wens om Djabaro een keer vader te laten worden kwam uit in 2017. Een verschrikkelijk mooie ervaring. De dekking en dan de tijd dat ze geboren worden is zó bijzonder om mee te mogen maken. Wij konden uiteraard de verleiding niet weerstaan en hebben zijn prachtige dochter uit 10 geweldig mooie en stabiele pups kunnen kiezen. Haar naam is Zahra. Zij is een echte kloon van haar pappa, in- en outside. Ze is lief en heeft een zacht karakter. Ze wordt graag behandeld als een diva. Zahra is niet snel onder de indruk en had als pup haar pappa niet nodig. Djabaro was een goede vader en liet haar haar eigen dingen ontdekken. Nu ze haar volwassenheid krijgt en tegen een stootje kan, stoeien ze dan ook maar wat graag. Zahra is een ondeugende meid en daagt haar vader graag uit voor een sprintje. Hij laat haar dan geloven dat hij wel mee doet, maar bij de start laat hij haar al winnen!! Het is té komisch met deze twee en vooral genieten.

Jij staat aan het begin van je eigen Ridgeback. Óf je liefde is net als ons niet te stoppen en komt er nog een bij. Bij ons blijven dromen groeien en wij zijn klaar voor een nestje straks met Zahra. De voorbereidingen zijn allang van tevoren in gang gezet, want fokken doe je niet zomaar even . Het vergt kennis over genetica en over alles wat verantwoord fokken met zich meebrengt. Door de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan is het mijn passie geworden en ik ga er dan ook met heel mijn hart voor! 

Wat ik in het begin van mijn verhaal al vertelde, MyDumisha is niet zomaar verzonnen. Het is geboren bij Djabaro. Twee vriendinnen delen sindsdien hun passie door de vriendschap tussen twee broers Djabaro & Djembé. Helaas mag Djembé niet meer bij ons zijn, maar de kennelnaam MyDumisha staat voor wat deze broers ons leerden. We hopen dat we onze passie voor dit geweldige ras met anderen mogen delen!

 

Onze kinderen Jelle (12), Rens (16), Femke (17) met puppy's van Djabaro x Liguni '17

Ernst-Jan en Miranda met puppy Zahra

Miranda en haar vriendin delen hun passie. De twee broers Djembé (2014-2019) & Djabaro die deze bijzondere vriendschap samen brachten. Dochter Zahra & oom Kiboko maken alles compleet.

Pictures by Leonie Huitema