Hieronder vindt u de ontwikkeling van een eicel tot pup.

Week 1 (0 tot 7 dagen) 13 maart 2020

Ponto & Zahra herkenden elkaar zeker nog van de leuke wandelingen, de vonk sloeg over en wisten "this is meant to be" prachtig om te zien ! Hele mooie en relaxe dekking waar je als eigenaren van droomt...

Wat gebeurt er verder in het lichaam,

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.

De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

Week 2 (8 tot 14 dagen) 20 maart 2020

Zahra is sinds de loopsheid volop in de ontwikkelingsfase ze ontpopt tot een mooie volwassen teef de uitstraling spreekt boekdelen, lief ,krachtig, en vooral stabiliteit . Dag voor dag zie je haar de rust pakken die ze nodig heeft..

Wat gebeurt er verder in het lichaam, 

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.

In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig. Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

Week 3 (15 tot 21 dagen) 27 maart 2020

Zahra word wat minder actief, en loopt haar wandeling op haar gemakje mee, we merken dat er een hoop gebeurt in het lijfje haar tepels worden groter ,Verder eet ze goed en is ze net als altijd heel aanhankelijk ..

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.

Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

 

Week 4 (22 tot 28 dagen) 3 april 2020

Zahra haar tepels zijn enorm gegroeid , en ze slaapt heel diep, ook het eten vind ze even geen feestje en laat geregeld haar eten staan. Wij maken ons geen zorgen en begrijpen dat haar lichaam hard aan het werk is en geven haar haar rust zoals ze dat zelf heel mooi aangeeft. 

Wij mogen absoluut aannemen dat ze dan ook echt dragend is !

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels.

Het hoofdje krijgt vorm.

De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

Week 5 (29 tot 35 dagen) 10 April 2020

Zahra haar buikje is al een beetje zichtbaar, wat een prachtig gezicht. Gelukkig krijg ze weer een beetje meer energie en eet met smaak ,ze probeert nu ook zelfs elders haar lekkernijen te stelen. Haha voor deze keer moet ik er wel om lachen , want haar blijvende puppy ogen steelt dan ook mijn hart! Ze doet het ontzettend goed en genieten dan ook met volle teugen van wat ze ons allemaal laat zien, mooi gedrag van een prachtig zwanger meisje...

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een teefje wat tussen twee reutjes in de baarmoederhoorn ligt aan kleine hoeveelheden testosteron wordt blootgesteld. Dit kan resulteren in hersenen die een beetje vermannelijkt zijn waardoor het teefje een dominante persoonlijkheid zal krijgen.

Week 6 (36 tot 42 dagen) 17 april 2020

Zahra heeft nu echt honger en geven haar dan ook een extra maaltijd erbij, ze heeft nu haar buikje te voeden zodat haar kleine miniatuur baby's goed kunnen groeien , maar voorzichtig aan want haar kleintjes mogen niet te hard gaan dat zou niet goed voor Zahra zijn met de bevalling. Ze loopt haar rondje buiten heel relax mee het schijnt dat de eendjes in het gras geen vrees meer hebben voor haar. Ze heeft een tijdelijke witte vlag lijkt wel. Heel tevreden en neemt alles gewoon zoals het is. Mooi om te zien dat dit kleine spring in het veld zich ontpopt tot een mooi stabiel volwassen teefje , zowel haar uiterlijk als haar innerlijke groei is voor ons een prachtige beleving en tja daar hoort beetje verwennen dan ook bij. Zo hebben we haar KRAAMkamer in gericht zodat ze haar eigen rust plekje heeft om straks in te bevallen en haar kleintjes te voeden. We zijn heel benieuwd hoe ze de komende weken nog zal groeien , ze is nu in haar gewicht in totaal 2,5 kg aangekomen. en de komende week zal ze bij haar tepels haar gaan verliezen. 

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

 

Week 7 (43 tot 49 dagen)24 april 2020

Zahra is deze week enorm gegroeid ruim 4 kg erbij , Ze doet het super ze is heel relax nog steeds . Zo bijzonder wanneer ze languit ligt te slapen zie je nu kleine beweginkjes in haar buik , en wanneer ik mijn hand erop legt zijn de kleine drukte makertjes helemaal aanwezig. Wij blijven hiervan nog even genieten en kijken weer verder de week vooruit..

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.

Hiernaast een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

Week 8 (50 tot 56 dagen)1 mei 2020

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.

Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

 

Week 9 (57 tot 63 dagen)8 mei 2020

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen.